dünya tarihinde çeşitli dönemlerde yine dünyanın çeşitli bölgelerinde ortaya çıkmış kedi türlerindendir. Bu tüysüz kediler arasında en bilindikleri kökenleri Kolombo öncesine kadar dayanan Mexican Hairless isimli kedi türüdür.
dünya tarihinde çeşitli dönemlerde yine dünyanın çeşitli bölgelerinde ortaya çıkmış kedi türlerindendir. Bu tüysüz kediler arasında en bilindikleri kökenleri Kolombo öncesine kadar dayanan Mexican Hairless isimli kedi türüdür.
Tüysüz Kedi Irkları Hakkında Detaylı Bilgiler dünya tarihinde çeşitli dönemlerde yine dünyanın çeşitli bölgelerinde ortaya çıkmış kedi türlerindendir. Bu tüysüz kediler arasında en bilindikleri kökenleri Kolombo öncesine kadar dayanan Mexican Hairless isimli kedi türüdür. Tüysüz Kedi Irkları Hakkında Detaylı Bilgiler bunlarla birlikte farklı bölgelerde bulunan Don Sphynx de bu tür kedilerin bulunduğu yerler arasında yer almıştır.
Günümüzde sfenks kedisi olarak da bilinen tüysüz kedi ırkının keşfi 1960’lı yıllardaki Kanada’ya dayanmaktadır. Sonrasında bu kediden daha fazla tüysüz kedi üretilmeye çalışılmış ve kısmen başarılı olunmuştur. Bu dönemden sonra da ABD’de ve Kanada’da vücudu tamamen tüysüz olmasa da az tüylü kediler yetiştirilmiştir. Bu kedilerle çiftleşen farklı kedi türleri işte bahsettiğimiz bu tüysüz kedilerin kökenini oluşturmaktadırlar. Bu üretilme aşamalarından sonra tüysüz kediler Avrupa’ya gönderilmiş ve daha sonra dünyanın çeşitli yerlerinde görülmeye başlanmıştır. Tüysüz kedi denildiğinde akla ilk önce Sfenks kedisi gelse de bu türün pek çok alt türleri mevcuttur.
Tüysüz kedi ırkının en popüleri Sfenks kedileridir. Her ne kadar tüysüz olsalar da Sfenkslerin de deri renkleri değişkenlik gösterebilir. Hatta tekir deri rengine sahip bir Sfenks kedisi dahi olabilir.
Kökeni çok eski olmayan Bambino kedisi 2005’de üretilen bir cins kedidir. Diğer tüysüz kedilere oranla daha kısa olan Bambino kaslı bacaklara sahiptir. Üretim unsuru her hayvan gibi kendine has hastalıklara sahiptirler.
1987 yılında Rusya’da keşfedilen bu kedi de tüysüz kedi türleri arasında yer alır. İlk keşfedildiğinde tüylerinin dökülmüş olduğu sanılan bu kedinin yavruları olunca onların da tüysüz olduğu görülmüş ve bir kedi ırkı olduğu keşfedilmiştir.
Diğer tüysüz kedilere göre çok daha iri olan Peterbald kedisi Donskoy türünün de akrabası sayılmaktadır. Besin ihtiyacı diğer kedilere göre fazladır ve metabolizmaları hızlı çalışmaktadır. Bu nedenle eğer bu cinsten bir kedi sahiplenmek istiyorsanız besin ihtiyaçlarını bu şekilde göz önünde bulundurmalısınız.
Tamamen tüysüz bir cins olan Levkoy, Scottish fold ve Donskoy karışımı bir kedi türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Sert bir görünüme sahip olsalar da aslında çok sıcakkanlı bir kedi türüdür.
İnsan eli ile üretilen bir kedi türü olduğu için, çeşitli kendine has hastalıklara sahip olan tüysüz kediler, tüyleri olmadıkları için çok hassas bir yapıya sahiptirler. Tüyleri olmadığı için vücutlarında yağ birikmeleri yaşayabilirler, bu nedenle belirli aralıklarla banyo yaptırılmaları önerilmektedir. Kedinize banyo yaptıracaksanız eğer kediler için üretilmiş olan kedi şampuanını kullanmanızı tavsiye ederiz. Özellikle soğuk bir mevsimde kedinize daha iyi bakmalı ve onu soğuktan korumalısınız. Normal kedilere göre bakımı daha rahat olarak algılansa da tüysüz olmaları onların daha hassas bir yapıya sahip olmalarına neden olmaktadır. Bu nedenle de dikkat edilmeleri gerekir. Tüysüz kedilerin zaman zaman çok az da olsa tüyleri görülebilir, bu normal bir şeydir. Son olarak tüysüz kedi türlerinde kötü huylu tümör bulunma olasılığı ne yazık ki diğer kedilere göre daha yüksektir. Bu nedenle sık sık veteriner kontrolüne götürülmeleri önerilmektedir.
Kedi ırkları hakkında daha fazla bilgi edinmek için Uzun Tüylü Kedi Irkları ilgili yazımızı da okuyabilirsiniz.🔂
Yorumlar 0