İsmini Malta’dan alan Maltese Terrier köpek ırkı küçük cinsler arasında en popüler olanlarının başında gelir. Beyaz ve dalgaları tüyleri ve tatlı yüzüyle bilinen ve çok eski bir oyuncak yani Toy köpek ırkı olan Maltese Terrierlerin 2 bin yıllık bir tarihleri olduğu düşünülmektedir.
İsmini Malta’dan alan Maltese Terrier köpek ırkı küçük cinsler arasında en popüler olanlarının başında gelir. Beyaz ve dalgaları tüyleri ve tatlı yüzüyle bilinen ve çok eski bir oyuncak yani Toy köpek ırkı olan Maltese Terrierlerin 2 bin yıllık bir tarihleri olduğu düşünülmektedir. Bu köpekler Antik Yunan medeniyeti zamanında “mükemmel orantılı” canlılar olarak adlandırılıyordu. Soyluluk ve asalet simgesi halini alan Malta Adasına has bu cins antik dönemde Fenikeli denizciler tarafından söz konusu adada keşfedildi ve dünyaya yayıldı. 19. yüzyıla gelindiğinde Amerika kıtasına da ünleri ulaşan bu köpekler 1888 yılında başlı başına bir ırk olarak kabul gördüler. Halen dünyanın en sevilen küçük köpek ırklarından olan ve günümüzde sıklıkla tercih edilen Maltese Terrier köpek ırkı uyumlu, neşeli, sadık ve fazlasıyla cesur canlılar olarak anılırlar.
Maltese Terrier Köpek Irkı Genel Özellikleri
- Adlarını aldıkları Malta Adası bu köpeklerin anavatanlarıdır.
- En eski toy yani oyuncak köpek cinslerindendir.
- Ağırlıkları 1 ila 3 kilogram arasında değişen değerler alır. Yükseklikleri ise 23 ila 27 santimetre arasındadır.
- Sık ve yoğun tüyleri dalgalı ve beyaz renk olur. Beyazın farklı tonları ve krem renk de bu köpeklerde görülür.
- Gözleri açık renk tüylerine kontrast olarak koyu renktir.
- Çok hareketli ve enerjik canlılardır.
- Oyun oynamaya bayılırlar.
- Çok zeki oldukları için eğitime açık ve çabuk öğrenen hayvanlardır. Ama Terrier cinslerine özgü inatçı doğaları eğitimlerini biraz zorlaştırabilir.
- Sahiplerine ve birlikte yaşadıkları insanlara çok bağlı hayvanlardır. Tanımadıkları tüm canlılara temkinli hatta saldırgan olabilirler.
- Empatik canlılardır, insan duygularına duyarlıdırlar.
- Yalnız kalmaktan hiç hoşlanmazlar. Sürekli ilgi beklerler.
- Çok cesur köpeklerdir. Kendilerinden büyük köpeklere de agresif davranmaktan çekinmezler.
- Gürültücü hayvanlardır, sık sık havlarlar.
- Apartman dairelerinde yaşamaya uygun köpeklerdir.
- Soğuk hava şartlarından olumsuz etkilenirler.
- Fazla tüy dökmezler. Tüy yapıları alerjik insanlara zarar vermeyecek özelliktedir.
- Böbrek rahatsızlıklarına yatkın olan bu köpeklerde tüy yapısından kaynaklı göz ve kulak iltihabı durumlarına da sıklıkla rastlanır.
- Yaşam süreleri yaklaşık 12 yıl kadardır.
Maltese Terrier Köpek Irkı Bakımı
Sahibine aşırı bağlılığıyla bilinen Maltese Terrier köpek ırkı, ona özel zaman ayırabilecekler için ideal canlılardır. Adeta bir çocuk gibi ilgi ve sevgi bekleyen bu boncuk gözlü terrier cinsi evde uzun süre yalnız bırakıldığında depresyona girecektir. İnsan duygularına da çok duyarlı olan Maltese Terrierler hassas canlılar olmaları dolayısıyla psikolojik sağlıklarına özen gösterilmelidir. Bunun için yavruyken sosyalleştirilmeleri gerekir. Yoksa fazlasıyla cesur karakter yapıları ve inatçı doğaları birleşir ve sık sık agresyon gösteren huysuz köpeklere dönüşebilirler. Ama Maltese Terrier cinsinin en olumlu özelliği keskin zekasıdır. Bu da hızlı öğrenmesini sağlar. Eğitim konusunda dikkat edilmesi gereken ise olumlu yöntemlerin kullanılması ve onlara taviz verilmemesidir. Eğitimleri süresince köpek ödülleri kullanmanızı da tavsiye ederiz. Maltese Terrierler fiziksel olarak da fazla dayanıklı değillerdir. Soğuk hava şartları onları hemen ve olumsuz şekilde etkiler. Bu nedenle kapalı alanlar ile evlerde bakılmaları gerekir. Fakat çok enerjik ve oyuncu oldukları için egzersizleri aksatılmamalı ve mutlaka köpek oyuncakları edinilerek her gün oynamaları sağlanmalıdır. Maltese Terrier köpek ırkının orta uzunluktaki sık tüyleri çok dökülmese de bakım ister. Haftada en az üç kez taranması gereken bu tatlı köpekler yılın sıcak aylarında banyoya da ihtiyaç duyarlar. Banyo sonrası iyi kurulanmaları da sağlıkları açısında elzemdir. Başka bir Terrier cinsi olan Yorkshire Terrier Irkı Özellikleri ve Bakımı hakkındaki yazımızı da okuyabilirsiniz.
Yorumlar 0