Patili dostlarımız da bizim gibi zaman zaman mutsuz olabilir hatta, bu mutsuzluk uç noktaya vardığında depresyona girebilirler. Sessiz dostlarımız üzüldüklerinde, strese girdiklerinde ya da mutsuz olduklarında ise bu ruh hallerini değişik şekillerde gösterirler.
Patili dostlarımız da bizim gibi zaman zaman mutsuz olabilir hatta, bu mutsuzluk uç noktaya vardığında depresyona girebilirler. Sessiz dostlarımız üzüldüklerinde, strese girdiklerinde ya da mutsuz olduklarında ise bu ruh hallerini değişik şekillerde gösterirler. Köpeklerde depresyon belirtileri fiziksel olduğu gibi davranışlara da yansıyan belirgin farklılıklar olarak gözlemlenir.
Köpeklerde Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Köpekler depresyona girdiklerinde iştah azalması ve fazla uyuma hali ile halsizlik en net fiziksel belirtiler olmaktadır. Köpeklerde depresyon etrafta olup bitenlere ilgisizlik, kemirme sorunu, kuyruk kovalama, saklanma isteği ve saldırgan tavırlar sergileme gibi davranış değişikliklerine de yol açar.
İştah Azalması
Köpeklerin mutsuz olduğunun en net göstergelerinden biri mamaya ilgisiz davranmak ya da normalde tükettiği miktardan çok daha az mama tüketmektir. Zira köpekler son derece iştahlı hayvanlardır ve siz ona mama verdiğiniz sürece mama yemeye devam eder ve duracakları yeri pek bilmezler. Köpeğinizin iştahının azalması ya da kesilmesi fiziksel bir rahatsızlığın bir sonucu değilse ciddi bir mutsuzluk ve depresyon belirtisi olabilir.
Uyku Düzeninin Değişmesi
Köpeklerin günde yaklaşık 12 saat kadar uyumaya ihtiyaç duyarlar. Köpeğiniz 12 saatten fazla uyuma eğilimi gösteriyorsa bu köpeğinizin mutsuz ya da depresif olduğunu gösteren bir unsurdur. Aynı şekilde bu saatin altında bir süreyle uyumak da sağlık açısından bir sıkıntı olduğuna işaret eder. Ayrıca köpekler uyku düzenlerini sahiplerinin uyudukları ve aktif oldukları vakitlere göre düzenlerler. Siz uyuyorken köpeğiniz aktivite halindeyse bu da normal dışı bir durumdur.
Halsizlik ve Fazla Aktif Olma
En hareketli köpek cinslerinden en sakin ırklara kadar her köpek belirli bir zaman aralığında aktif olur. Dolayısıyla köpeklerde depresyon ve mutsuzluk belirtilerinin arasında halsizliğin büyük bir yeri bulunur. Köpeğiniz sürekli halsizse ya da tam tersi biçimde köpeğiniz bitmeyen bir enerjisi varsa bu psikolojik bir sorunun habercisi niteliği taşıyabilir.
Etrafa İlgisizlik
Köpekler mama, oyun, aktivite ve egzersize duyarsız kalamazlar. Bu etkenlerden herhangi biriyle karşılaşan bir köpek hemen harekete geçip gereken eylemi alır. Öte yandan köpeklerin sese ve harekete de hızla reaksiyon verdiği bilinir. Köpeğiniz bu durumlar karşısında kayıtsız kalıyor ve etrafına ilgisiz davranıyorsa durum ciddi demektir. Köpek Oyuncakları
Kemirme ve Çiğneme Davranışında Artış
Kemirme ve çiğneme köpeklerde karşı konulmaz bir içgüdüdür. Fakat evdeki eşya ve objelere sık sık kemirerek, ısırarak ve çiğneyerek zarar verme normal bir davranış değildir. Bu köpeklerde depresyon ve dikkat çekme çabasıdır.
Kendi Kuyruğunu Kovalama
Köpeğiniz mutsuz olduğunda ve depresyona girdiğinde kendi kuyruğunu kovalayarak bu duruma tepki verebilir. Depresyonun ya da stresin yoğunluğuna göre kuyruk kovalama davranışı kendine zarar verme ile de sonuçlanan bir eylem haline gelebilir. Kendine zarar verme davranışı son derece uç bir belirtidir ve hemen önlem almayı gerektirir.
Saklanma İsteği
Köpekler de kediler gibi saklanmaya başlayabilir. Ama köpeklerin sahiplerine çok sadık ve onlara bağlı canlılar olduğu düşünüldüğünde sahibinden uzak olmayı istemenin normal bir davranış olmadığı sonucuna ulaşılabilir. Zira kediler yalnız kalmak ve bağımsızlıklarını göstermek için saklanırken köpekler korktuklarında saklanırlar. Ama bu davranış ortada korkmalarını gerektiren bir etken olmadığı halde gerçekleşiyorsa depresyon belirtisi olarak anlaşılmalıdır.
Saldırgan Tavırlar Sergileme
Köpeklerde depresyon belirtilerinin belki de en tatsız olanı saldırgan tavırlar sergilemektir. Köpekler aşırı mutsuz ve yoğun şekilde stresli olduklarında agresif davranabilirler. Sürekli hırlama, havlama ve diğer evciller ile insanlara hatta sahiplerine bile agresif tavırlarda bulunmak depresyon belirtisi kabul edilebilir. Köpeklerde Beslenmeye Bağlı Rahatsızlıklar konulu yazımız da ilginizi çekebilir.
Yorumlar 0