Bir köpek sahiplendiğinizde onun tüm ihtiyaçlarını giderme sorumluluğunu almış olursunuz. Köpeğin yaşamını devam ettireceği koşulları oluşturmak ve kaliteli köpek mamaları ile onu beslemek dışında sevimli dostlarımızın uzun ve sağlıklı bir hayat sürmelerini sağlamak için aşılarını ihmal etmemek önemlidir.
Bir köpek sahiplendiğinizde onun tüm ihtiyaçlarını giderme sorumluluğunu almış olursunuz. Köpeğin yaşamını devam ettireceği koşulları oluşturmak ve kaliteli köpek mamaları ile onu beslemek dışında sevimli dostlarımızın uzun ve sağlıklı bir hayat sürmelerini sağlamak için aşılarını ihmal etmemek önemlidir. Yaptırılması gereken köpek aşıları; karma aşı adıyla bilinen ve köpeği gençlik hastalığı, parainfluenza, hepatitis, parvovirüs ve leptospirosis hastalıklarına karşı koruyan aşı, kuduz aşısı, koronavirüs, lyme, dirofilariyaz ve bordetella bronchiseptica’dır.
Karma Aşı
Köpeklere her yıl bir kez yaptırılması şart olan aşı karma aşıdır. Karma aşı gençlik hastalığı olarak bilinen distemperi başta olmak üzere parainfluenza, parvovirüs, leptospirosis ve hepatit aşılarını içerir. Köpeklerde ölüme neden olan distemperi yani gençlik hastalığı köpeğin sindirim ve solunum yollarını etkiler, felç kalmasına bile yol açabilir. Gençlik aşısı yaptırılmayan köpekler hastalığı kolayca kapabilir ve diğer köpeklere de bulaştırabilir. Köpek hepatiti aşısı ise gençlik hastalığı gibi bulaşıcı bir viral bir enfeksiyonu engellemek için uygulanan köpek aşıları içinde yer alır. Karaciğer, akciğer, böbrek ve dalak gibi iç organları etkileyen hepatit hastalığı şiddetine göre öldürücü sonuçlar doğurabilir. Köpeklerde öksürük belirtisiyle ortaya çıkan solunum hastalığı parainfluenza da karma aşı içinde yer alır. Köpeklerin sindirim sistemine saldıran parvovirüs ise yine ölümcül sonuçlar doğurabilen bir hastalıktır. Kısa sürede köpeklerin hayatlarını kaybetmelerine neden olan parvovirüs de karma aşıyla önlenebilir. Karma aşının önlediği bir diğer hastalık leptospirosistir. Bakteri kaynaklı bir rahatsızlık olan leptospirosis su ya da toprak yoluyla köpeğe bulaşıp köpeklerden insanlara da geçebilir. Böbrek yetmezliğine yol açan leptospirosis rahatsızlığı ancak yoğun antibiyotik kullanımı ile geçer.
Kuduz Aşısı
Köpek aşıları içinde yer alan kuduz aşısı köpek 12 haftayı doldurduğunda yaptırılmalıdır. Sinir sistemi üzerinde etkili olan kuduz hastalığı ölümcül sonuçlar doğurduğu ve hastalığa yakalandıktan sonra tedavisi bulunmadığı için çok ciddidir. Bu nedenle köpeklere mutlaka bu aşı yılda bir kez uygulanmalıdır.
Koronavirüs Aşısı
Köpek koronavirüsü, insanlarda Covid 19 virüsünden farklı olan köpek koronavirüsü köpeğin sindirim sistemini etkileyen bir rahatsızlıktır. Genellikle ölümcül sonuçlara neden olmayan bu rahatsızlık köpeğin aşılanması ile sevimli dostunuzun uzağında kalabilir.
Lyme Aşısı
Borreliosis ya da spiroket adı verilen bakterinin yol açtığı Lyme hastalığı kene kaynaklıdır. Kene ısırığı yüzünden ortaya çıkan bu hastalık köpeklerde bulaşıcıdır. Kalp ve böbreği etkileyen Lyme rahatsızlığı, eklemleri de etkilediğinden köpeğin yürümesini de engelleyebilir. Köpeklerde ciddi nörolojik bozukluklara yol açan bu rahatsızlık ancak koruyucu köpek aşıları ile önlenebilir. Yoksa sonuçları ölümcül olabilir.
Dirofilariyaz
Köpeklerde kalp kurdu hastalığı adıyla bildiğimiz dirofilariyaz, köpeğin kalbine yerleşen parazit ve asalakların neden olduğu bir rahatsızlıktır. Köpek 3 ile 4 aylık olduğu zaman bu hastalığa karşı aşı yaptırılmalıdır. Köpek dirofilariyaz olduğunda hastalık ilerleyerek böbrek ve karaciğer gibi diğer iç organlara da sıçrar ve söz konusu organları işlevsiz hale getirir. Köpek aşıları içinde önemli bir yeri olan dirofilariyaz yani kalp kurdu aşısı ile bu hastalığa kuyruklu dostunuzun yakalanmasını önlemeniz mümkündür.
Bordetella Bronchiseptica
Bakteri kaynaklı bir rahatsızlık olan Bordetella Bronchiseptica solunum yollarını etkileyen ve köpeklerin birbirlerine kolayca bulaştırabildiği bir hastalıktır. Köpeğinizin bu hastalığa yakalanmasına karşı önlem almak için aynı adı taşıyan köpek aşıları mutlaka yaptırılmalıdır. Köpeklerde Beslenmeye Bağlı Rahatsızlıklar başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.
Yorumlar 0