Kedilerin sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmelerini sağlamak ve sevimli dostlarımızı ölümcül ya da kötü sonuçlar doğuracak hastalıklara karşı korumak için yaptırılması gereken bazı kedi aşıları bulunmaktadır. Kedinize mutlaka yaptırmanız gereken kedi aşıları hibrit adı ile bilinen karma aşı, kuduz aşısı ve lösemi aşısıdır.
Kedilerin sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmelerini sağlamak ve sevimli dostlarımızı ölümcül ya da kötü sonuçlar doğuracak hastalıklara karşı korumak için yaptırılması gereken bazı kedi aşıları bulunmaktadır. Kedinize mutlaka yaptırmanız gereken kedi aşıları hibrit adı ile bilinen karma aşı, kuduz aşısı ve lösemi aşısıdır. Bu üç temel aşının yanında mantar aşısı ve tetanoz aşısı da kedi aşıları arasında yer alır, fakat bu aşılar o kadar da yaygın değildir. Ayrıca FİV, leukemia ve FİP aşıları da nadir olsa da kedilere yapılan aşı çeşitlerindendir.
Karma Aşı
Kedi aşıları arasında en önemlisi hibrit yani karma aşıdır. Bu aşı kedileri gençlik hastalığı, bir diğer adıyla panleucopenia, herpesvirus ile calicivirus enfeksiyonlarına karşı korumak için uygulanır. Panleucopenia denilen kedi gençlik hastalığı kedilerde kanlı ishal şeklinde kendini gösteren bulaşıcı ve ölümcül bir hastalıktır. Bu viral hastalıktan başka karma aşının etki ettiği herpesvirus rahatsızlığı da solunum yollarını ve gözleri etkileyen çok ağır bir hastalıktır. Yüksek ateşle başlayan bu hastalık yavru kedilerde çoğunlukla ölümle sonuçlanır. Kedilerde yaygın olarak görülen calicivirus ise yine göz ve solunum yollarını olumsuz yönde etkiler. Bu üç rahatsızlık da karma aşıyla önlenebilir. Bir kedi 8 haftalık olduğunda karma aşı 21 gün ara ile en az iki kez yaptırılmalıdır. Kedi yaşını doldurduktan sonra da her yıl bir kez karma aşı tekrarlanmalıdır.
Kuduz Aşısı
Kuduz hastalığı hayvanlardan insanlara da bulaşabilen ve hastalığa yakalandıktan sonra tedavisi olmayan bir rahatsızlıktır. Ülkemizde uygulanması zorunlu olan bu aşı ölümle sonuçlanan kuduz, hayvan rahatsızlığına yakalanmadan önce yaptırılmalı ve her yıl tekrar edilmelidir. Kuduz aşısını kediniz 3 ayını doldurduğunda veteriner hekiminize yaptırmanız mümkündür.
Lösemi Aşısı
Kedi aşıları dahilinde mutlaka küçük dostunuza uygulanması gereken aşı lösemidir. Lösemi aşısı hastalığa yakalanmanın tamamen önüne geçtiği için önemlidir. Lösemi aşısı 1 yaşını doldurmuş her kediye uygulanmalı ve iki hafta sonra tekrarlanmalıdır. Bu aşının uygulanma sıklığı ise yılda bir olmalıdır.
Lukemia Aşısı
Kedi aşıları içinde yer alan bir diğer aşı da lukemia aşısıdır. Kesin tedavisi bulunmayan ve son derece bulaşıcı olan lukemia rahatsızlığı lenflerde tümörlerin oluşmasına ve sindirim sisteminin olumsuz etkilenmesine yol açar. Yavru kedilere 21 gün arayla iki kez yaptırılması gereken lukemia aşısı, yetişkin kedilere her yıl uygulanmalıdır.
FİV Aşısı
Kedi Aids’i de denilen FİV hastalığına karşı kedileri korumak için söz konusu aşı yaptırılır. Bağışıklık sistemini düşüren bu rahatsızlık erkek kedilerde daha sık görülür.
Tetanoz Aşısı
Kediler tetanoz hastalığına karşı bağışıklığa sahip şekilde doğarlar. Bu nedenle tetanoz kedilerde nadir olarak görülür. Fakat hastalığın ihtimalini ortadan kaldırmak için kedinize 2 yılda bir tetanoz aşısı yaptırabilirsiniz.
Mantar Aşısı
Kedilerde en sık rastlanan deri hastalıklardan biri mantardır. Mantar bulaşıcı olduğu gibi ilerleyen de bir hastalıktır. Mantar aşısı bu hastalığı önlemek için değil, hastalığı taşıyan kedinin tedavisi için uygulanmaktadır. Kedinizin sağlıklı bir yaşam sürmesi için aşılarını ve sağlık muayenelerini düzenli yaptırmayı ve onu kaliteli kedi mamaları ile beslemeyi atlamayın. Kediler Kaç Yıl Yaşar? Ömürleri Nasıl Uzatılır? başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.
Yorumlar 0